THE PINK STONES – INTRODUCING…THE PINK STONES

‘Kosmische countrymuziek en pure Southern Rock uit Athens, Georgia’, dat is wat de Amerikaanse countryrockformatie ‘The Pink Stones’ ons belooft te brengen op hun begin april uitgebrachte debuutplaat “Introducing… The Pink Stones’. De liefhebbers van de gelijknamige mooie roze diamanten moeten we wel teleurstellen want de ‘Pink Stones’ waar we het hier over hebben is dus een zeskoppige countryrockgroep uit Athens.

De band werd geformeerd rond leadzanger en songschrijver Hunter Pinkston met als andere bandleden pianist-organist Will Anderson, bassist Adam Wayton, gitarist Logan Brammer, pedal steelgitarist John Neff (ex-lid van ‘Drive-By Truckers’) en drummer Jack Colclough. Op dit “Introducing…”-album spelen ook Winston Barbe en albumproducer Henry Barbe als gastgitaristen mee en Jessica Thompson zorgde voor vrouwelijke harmony & backing vocals.

Deze plaat werd deels opgenomen in de beroemde studio ‘The Barn’ in Athens, Georgia waar in het verleden ook albums werden opgenomen van o.a. Béla Fleck, Patti LaBelle, ‘Toots & The Maytals’ en Leo Kottke. Die omgeving inspireerde ‘The Pink Stones’ tot het componeren en opnemen van tien door de band zelf geschreven nummers voor dit debuutalbum, songs waarin subtiele invloeden uit de soul- en rockmuziek werden geïntegreerd in de traditionele countrysound die als primaire basis voor alle nummers dienst heeft gedaan.

De eerste song op deze plaat is gereserveerd voor de zeer mooie ballad “Blueberry Dream” (zie video 1) die ook als eerste single werd uitgebracht. De band gaat de romantische toer op met nummers als “Put Me On”, het donkere “Shiny Bone”, het dromerig melancholische “Dream So Sweetly” en het over hartenpijn handelende “Nothin’ New”. In andere songs worden het ritme sterk opgedreven tot honky-tonk in “Barroom Blues”, countryrock in “Let’s Sit Down” en in het humoristische “Miss Wind Turbine” en bluesrock in “Love Me Hardly” (video 2) dat onlangs als derde single uit deze plaat werd getrokken. Het meest opvallende buitenbeentje op dit album is de akoestische folk in het door de klanken van een mondharmonica ingeleide nummer “Sweat Me Out”.

Athens, Georgia was in het verleden de thuishaven voor heel wat groepen die wereldwijde roem konden bereiken zoals ‘R.E.M.’, ‘Drive-By Truckers’ en ‘The B-52’s’ of soloartiesten als Vic Chesnutt en ‘Phosphorescent’. Voeg daar vanaf nu maar gerust ‘The Pink Stones’ aan toe want dat we in de komende jaren nog heel wat moois van dit sextet zullen mogen verwachten in opvolging van dit uitstekende debuutalbum staat voor ons alvast buiten kijf.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Normaltown Records

video